Gemeentelijke opvang Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers
De behoefte aan opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne houdt aan. De verwachting is dat zolang het oorlogsgeweld in Oekraïne voortduurt, de vluchtelingen blijven komen. Geheel 2023 biedt het Rijk volledige financiering; de regeling loopt tot maart 2024, en kan verlengd worden.
Ook voor een grote groep andere vluchtelingen, de asielzoekers, verwacht het Rijk in 2023 een groeiende behoefte aan huisvesting. In het eerste kwartaal van 2023 was er landelijk een tekort aan reguliere opvangplekken, ook voor huisvesting van statushouders. Het kabinet heeft gemeenten gevraagd extra opvangplekken te organiseren.
De gemeente Ouder-Amstel neemt haar verantwoordelijkheid door de opvang van extra Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers. Zij doet dit ook met andere deelnemers in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Het Rijk financiert zowel de verbouwing als de exploitatie- en proceskosten.
Gedurende 2023 organiseert de gemeente de opvang van asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen in drie gebouwen.
Sinds maart 2022 verblijven ongeveer 40 Oekraïners in de gemeentelijke opvang in het centrum van Ouderkerk. Deze opvang sluit naar verwachting in het derde kwartaal 2023.
Ten tweede, vanaf opening half februari tot sluiting 1 augustus verblijven zo’n 150 asielzoekers in de noodopvang aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam-Duivendrecht, en zo’n 100 extra vanaf 1 mei tot 1 augustus. Het COA is verantwoordelijk voor hun herplaatsing. Vanaf opening tot uiterlijk sluiting verblijven zo’n 100 vluchtelingen uit Oekraïne ook aan de H.J.E. Wenckebachweg.
Vanaf deze zomer opent een derde opvang, voor zo'n 200 Oekraïners in Entrada 700 in Amsterdam-Duivendrecht. Amsterdam organiseert de verbouwing. Haar huurcontract loopt tot eind 2025. Mocht de oorlog en de Rijksregeling tot die tijd duren, kunnen Oekraïense vluchtelingen in Entrada 700 verblijven.
De opvang in Entrada 700 zal de bestaande locaties vervangen. Deze zomer verhuizen de Oekraïners van de H.J.E. Wenckebachweg naar Entrada, evenals die vanuit Ouderkerk aan de Amstel. De overige vluchtelingen voor Entrada komen naar verwachting uit hostels en hotels in Amsterdam, waar zij niet zelf kunnen koken. Na de verhuizing zullen de opvanglocaties in het centrum van Ouderkerk en aan de H.J.E. Wenckebachweg sluiten.
De totale opvang is een samenwerking met particuliere eigenaren, andere ondernemers, maatschappelijke organisaties en vele vrijwillige inwoners. Tientallen Oekraïners verblijven sinds het begin van de oorlog bij particulieren, veelal familieleden. Scholen verzorgen op allerlei wijzen onderwijs, met een krapte aan leerkrachten en huisvesting. Passende zorg organiseren is een uitdaging, ook met schaarste aan medewerkers.
In deze burap is ook een aanzienlijke aanpassing van de budgetten opgenomen qua lasten en baten voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne en voor de opvang van asielzoekers. We gaan er van uit dat de baten opwegen tegen de lasten en we dit budgetneutraal kunnen uitvoeren.